prikkel jouw pure potentie 

KEUZES MAKEN DIE KLOPPEN

Vind jij het ook ontzettend lastig om een keuze te maken? Of een knoop door te hakken? Wellicht dat deze tips kunnen helpen om een keuze te maken die klopt.

1. Check je intuïtie /gevoel in je lijf 

Door echt even in rust stil te staan bij wat je voelt, kun je vaak een goede keuze onderscheiden van een 'slechte'. Als je bij het idee alleen al geen goed gevoel hebt, niet doen! Vind je het lastig om bij je gevoel te komen? Probeer dan je lichaam te checken. Voel je ergens spanning in je lichaam als je aan een bepaalde keuze denkt, brok in je keel, pijn in je schouders of je rug? 

Ook de buitenlucht kan je ook goed doen of een andere plek waar jij kan ontspannen, om dichterbij je intuïtie te staan en naar je innerlijke stem te luisteren. Een dagje naar de sauna of wandelen in het bos bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je aandacht naar binnen gaat en jij je bewuster wordt van je gedachtes en gevoelens.

2.Experimenteer veel en GA DOEN!

Door veel meer te doen, kom je er uiteindelijk ook achter wat je niet wilt. Keuzes zijn daarnaast ook niet definitief en zijn terug te draaien. Geen beslissing is onomkeerbaar. Dus wees niet te perfectionistisch, want dit zorgt voor uitstelgedrag. 

Vaak is de angst ook voor wat er kan zijn groter dan de daadwerkelijke angst. Denk maar eens aan de eerste keer dat je het wilde uitmaken met iemand. In je hoofd was het veel erger dan wat het daadwerkelijke effect op je was toch? 

Heb je de kans om voor je de keuze maakt te ervaren hoe het is? Ga dan al een week in Ibiza wonen en daar werken of ga al een dag meelopen bij het bedrijf waar je wilt gaan werken. Zodat je weet waar je aan begint en of het de juiste keuze is. Laat je niet tegenhouden door je angsten, maar durf!

3. Een goede keuze maken gaat stap voor stap

Geef jezelf de tijd als je echt een belangrijke beslissing moet nemen. En neem in die periode rust om uit te zoeken wat je wilt. Gun jezelf rust en ruimte en laat de kwestie bezinken en je eigen proces te doorlopen. Neem vervolgens een beslissing, want iets doen is altijd beter dan niets doen. Beweging zorgt voor beweging en brengt je uiteindelijk altijd dichterbij je doel dan dat je geen beslissing maakt.

4. Zet jezelf op nummer 1

Het is niet egoïstisch om bij een beslissing vooral jezelf in acht te nemen en toe te geven aan je eigen verlangens en wensen. Zorg eerst goed voor jezelf, voor je goed voor een ander kan zorgen toch? Durf jezelf echt op nummer 1 te zetten. Het is jouw leven en de beslissing moet vooral in eerste instantie jou dus gelukkig maken.

5. Zoek inspiratie

Succesverhalen werken altijd. Ga praten met mensen die een stap hebben gezet die jij graag wilt zetten (maar misschien nog niet durft) of filmpjes kijken van mensen die succesvol zijn. Welke keuzes hebben zij gemaakt? En ook niet onbelangrijk: wanneer heb jij een goede keuze gemaakt? En wat zijn voor jou de voorwaarden voor een goede keuze? 

Je kunt ook inspiratie opzoeken door naar workshops of inspiratiebijeenkomsten gaan die jou dichter tot jezelf brengen en laten ontspannen of boeken lezen over thema's die jou op dit moment aantrekken. Of bijvoorbeeld je hobby uitoefenen die je het liefste doet, denk aan yoga, zingen, dansen, tekenen, mediteren. 

6. Praat met anderen

Door met meerdere mensen over je kwestie te spreken, kunnen zij jouw spiegelen. Zo kom je erachter of dat wat anderen zeggen juist voor jou een goed advies is of dat je nog sterkere voelt: nee hier moet ik niet naar luisteren want dit werkt voor mij niet. 

7. Maak een lijst met voors en tegens

Door een lijst te maken met voor en tegens krijg je meer inzicht in wat voor jou belangrijk is. Ook handig als je bijvoorbeeld samen met je partner een beslissing moet maken. Door de voors en tegens beiden op te schrijven wordt duidelijk wat belangrijk is voor de een en voor de ander, waar jullie overeenkomen en waar jullie verschillen. Daarover kunnen jullie het gesprek dan verder over voeren.

8. Denk een scenario's uit

Door verschillende scenario's uit te denken kun je met een plan a,b,c, komen. 'Als x gebeurt dan doe ik y.. Dit zorgt ervoor dat je van tevoren al hebt nagedacht over wat je wilt doen met bepaalde uitkomsten en hierdoor weet hoe jij erop wilt anticiperen.

9. Gebruik de kracht van verbeelding

Door stil te staan bij wat er allemaal WEL mogelijk is, kun jij je verbeeldingskracht gebruiken om nieuwe opties en ideeën aan te boren. Denk bijvoorbeeld eens heel groot. Gebruik je verbeelding om te denken aan je eigen succes, aan wat je echt wilt en dat het je al gelukt is. Wat voor inzichten brengt het je?

Ik ben heel benieuwd naar jouw inzichten en tips! Deel ze gerust, zodat meer mensen keuzes kunnen maken die kloppen. Jouw tip voelt voor jezelf wellicht als 'normaal' maar kan voor iemand anders life-changing zijn!